Havainnointitutkimus toiminnankehityksessä
Työ koostuu arvoa lisäävästä työstä (Value Added), arvoa lisäämättömästä pakollisesta työstä (Non Value Added) sekä hukasta (Waste). Näin on työtehtävistä riippumatta.
- Arvoa lisäävä työ on sitä osuutta työajasta, mikä jalostaa tuotetta tai palvelua asiakkaalle; kokoonpanee, poraa, tiliö laskua, vastaa asiakaskyselyyn, ...
- Arvoa lisäämätön työ on pakollista työtehtäviin kuuluvaa, mutta ei suoraan tuo asiakkaalle lisäarvoa; mittaa, perehtyy työohjeisiin, hakee materiaalia, kirjaa työtuntijärjestelmään työajan, osallistuu tiimipalaveriin, kirjautuu tietokoneelle, ...
- Hukka on kaikkea muuta, kuin edellä; etsii osia, etsii työkaluja, kävelee, keskustelee työkavereiden kanssa, hengailee, korjaa laatuvirhettä, korjaa työkalua, ...
Ajankäyttötutkimuksella selvitetään edellä mainittuja osuuksia eri työkokonaisuusksista. Tulosten perusteella pystytään määrittämään faktaan pohjautuen, mihin päivittäinen työaika kuluu, ja sen perusteella löytämään merkittävimmät hukan lähteet.
Merkittävimmille hukan lähteille määritetään kehitystoimenpiteet, joilla työn sisältöä saadaan muutettua vähemmän hukkaa sisältäväksi. Tavoitteena on siis parempi tuottavuus työpäivän sisältäessä enemmän arvoa lisää työtä.
Havainnointitutkimus antaa myös hyvää faktaan perustuvaa informaatiota eri työtehtävien todellisesta kestosta, mitä voidaan hyödyntää tuotannonsuunnittelussa. Tiedetään työaika nykytilassa ja potentiaali, kun kehitystoimenpiteet on viety läpi.
Tein rakennusteollisuuden yritykseen Lean-kehityshankkeen, missä kartoitettiin havainnointitutkimuksella VA/NVA/Waste osuudet sekä merkittävimmät tekijät, joita parantamalla arvoa lisäävää osuutta saadaan kasvatettua. Sen jälkeen määritettiin mm. sisäisen materiaalilogistiikan, suunnitteluprosessin, työohjeistuksen ja tuotannonohjauksen kehitystoimenpiteet. Toimenpiteet priorisoitiin ja ensimmäisessä vaiheessa käynnistettiin merkittävimpiin potentiaalisiin tekijöihin liittyvät - kaikkea ei voi laittaa kuntoon kerralla.
Yleensä monet koko organisaatioon liittyvät ongelmat kulminoituvat siellä, missä tuotetta tai palvelua tehdään. Siksi havainnointitutkimus on tehokas menetelmä tuomaan esille muitakin, kuin vain suoraan työhön liittyviä haasteita.